armaskumpulainen

Valelääkärit vs. valelääkärit

  • Valelääkärit vs. valelääkärit

Viime päivien, niin jopa parin viikon puheenaihe, ovat olleet valelääkärit. Heillä tarkoitetaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat tulleet tehtäväänsä värennetyin paperein, usein Venäjältä ostetuilla. He ovat onnistuneet jujuttamaan valvontaporrasta, Valviraa. Monet ovat työskennelleet useissa eri tehtävissä ja selvinneet kaiketi vähin potilasvaurioin. Oikeatkin lääkärit voivat olla valelääkäreitä.

Minulla on kaksi tapausta omalla kohdalla. Ensimmäinen sattui OYKS:ssä kolmisenkymmentä vuotta sitten. Olin kovan verenpaineen johdosta sairaalassa, alue sellaisessa. Kun lähdin kävelemään alkoi kauhea päänsärky ja käytävä lähti pyörimään. Hain tukea siitä seinästä, jonne oltiin menossa. Hoitava lääkäri passitti OYKS:n tutkimuksiin. Siellä selvisi, että toisen silmänpohjan kaksi verisuonta risteävät ja toinen painaa toisen lyttyyn verenpaineen noustessa. Kun se hoidettiin kuntoon, oire hävisi.

Pyysin nähtäväksi epiksriisit. Lähete oli kirjoitettu muotoon: "Kyseessä linee näytteleminen, kaatuilee käytävällä ja hakee tukea seinästä." Minä suutuin lausunnosta ja sen vääryydestä oli silloin jo näyttöä. Kirjoitin reippaan kirjeen lähetteen lähettäjälle. Kohta alkoi tulla OYKS:n lääkäreiltä, niin jopa sairaalapapilta nuhteita, että olen sellaista tehnyt, pitää pyytää anteeksi ja perua. Saatoin vastata, että jos ette pysy lausuntonne takana siellä, niin perun, mutta jos diaknoosinne on se verenpaineen aiheuttama silmänpohjan muutos, en sitä tee. He eivät voineet perua tutkittua ja kirjoitettua tulostaan, enkä minä pyytänyt anteeksi.

Toinen tapaus on TYKS:stä. Olin urologian osastolla eturauhasen höyläyksessä. Ylilääkäri kävi kierrolla ja kysyi saisiko sen tehdä erikoistumassa oleva lääkäri hänen valvonnassaan, jolloin toimi on yhtä varma, kuin jos hän tekee. Annoin suostumuksen: Seuraavana päivänä minut valmisteltiin toimenpiteeseen leikaussalissa epiduraalipuudutuksineen. Kysyivät pikapuhelimella ylilääkäriä paikalle. Sanoi tulevansa hetken päästä ja käski aloitaa. Kun tähystin, jolla höyläys tehdään oli edennyt, tunsin kova pukkauksen ja kivun. Narkkari lisäsi pyydutusta. Sain sydänoreita ja jouduin olemaan pitkään heräämössä.

Seuraavana päivänä menin vessaan ns. isolle hädälle, pienihän tuli pussiin. Peräaukostani tuli hyytynyttä vera, joka tuoksui pahalle. Hoitajat joutuivat viemään vuoteellani minut pois. Sama tapahtui vielä kaksi kertaa. Yritin ylilääkärille puhua, että onkohan tullut vahinko, kun sillä tavalla tulee verta. Hän sanoi:"Se on niitä suolistoverenvuotoja, me emme puutu niihin."

Myöhemmin ilmeni kipuilua ja toisessa Kes.sairaalassa tähystettiin. Tähystäjä löysi toisen reiän ja työntyi tähystemillä pitkälle ja sanoi: "Tämä ulottuu peräsuoleen asti." Sitten hän raportoi minulle ja oli kirjoittanut tutkimukseensa "löytyi via valsa." Sanoi sehän on "väärä tie" suomeksi. Hän ihmetteli, että kun ymmärrän latinaa. Koetin saada asiaa ko. lausunnon perusteeella oikeusturvalautakunnasta tutkintaan, mutta apua ei tullut. Tosin tiedonanto sairaalaan, jota syytin.

Että on niitä valelääkäreitä. Saisivat tutkia kaikki tapaukset, joissa lääkäri valehtelee ja potilas kärsii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Heikki Kunttu

Ikäviä tapahtumia mutta sama peli jatkuu vieläkin. Huomasin itselläni aivoveritulpan oireet, soitin aluehälytyskeskukseen ja sanoin minulla olevan aivoveritulpan, lähettivät valeambulanssin valemiehistöineen, ei huolittu kyytiin vaikka sanoin tunnistavani takuuvarmasti oireet vuoden 2004 aivoveritulpasta, oli muuten nytkin samassa suonessa. Matkaa jatkettiin omalla autolla vaimon toimiessa kuljettajana. Siitä kun valeambulanssi oli todennut minun olevan kunnossa oli mennyt 30min. en pystynyt enää kävelemään tullessani vale-ensiapuun. Viimein 2 tuntia 45 minuuttia myöhemmin tapasin valelääkärin jolla kai todistukset kunnossa mutta asenne hukassa. Pyysin käynnistämään liuotushoidon, poistui kiireisenä takin liepeet heiluen. Kiireinen tiistai-ilta?
Tämä sentään myönnettiin hoitovirheeksi, mutta valeambulanssi toimi täysin Eksote:n ohjeitten mukaan totesi potilasvahinkolautakunta. Hoitovirhe, eli minut sitten melkein vuorokauden kuluttua siirrettiin valesairaalan osastolle saattohoitoon,jos vaikka tuo hoitovirhe oikeaisi itsestään. Ei annnettu lyhythepariini eli napapiikkiä ei mitään tulppaan liittyvää lääkitystä vaikka tilani heikkeni osastolla ja tämä tapahtui 2010 keväällä. Kehuin sähköpostissa Pekka Puskalle Eksote:n olevan huippusairaala ja aikaansa edellä, siellä
annettiin vähän fysikaalista hoitoa saattohoidossa olevalle mikä ei muualla liene tapana? Kuukauden sitä hommaa katselin ja kun ei henki lähtenyt ja aika kävi muutenkin pitkäksi lähdin pyörätuolilla lätkimään tuosta "hotellista"

Etelä-Karjalan sairaalaan, ent.Etelä-Saimaan Keskussairaala, minulla on edelleen "hyvät välit" 65 km, sairaalan lääkärit sen sijaan kantavat kaunaa tottelemattomalle potilaalle joka ei toiminut odotteen/ennusteen hiljaisen toiveen mukaan.
Saattohoidosta osastolla vastannut lääkäri sanoi ensiavun kollegaansa puolustellen että liuotushoitoa käytetään vain vakavissa tapauksissa.
Minä siihen että luojan kiitos en sairastunut sentään vakavasti,-vain vasemman puolen täydellinen halvaantuminen.
Osaston lääkäri lisäksi pyysi lähettämään KELA:n päätöksen hänellekkin. Poisti sähköpostini roskiin lukematta sitä. Ei neurologitkaan tiedä että on sähköposteja jotka ilmoittavat moisen tuhmuuden, kai se on talon eli Eksote:n tapa, muutkin siellä sitä harrastavat. Mukavintahan se on bannata hoitovirheet postista automaattisesti, ei tule pahamieli lääkärisedille ja tädeille.

Tarinan opetus, jos sellaista voi ollakkaan, on että valelääkäreitä vaarallisempia ovat ylimieliset asennevammaiset lääkärit jotka eivät kuuntele potilasta. Olen monellekkin lääkärille sanonut päänupin olevan yhden hengen ohjaamo, joten kannattaa kuunnella sitä joka on puikoissa, kuuntelu ohittaa koululääketieteen. Eläinlääkäri tekee erilailla diagnoosin kuin ylimielinen "ihmisvalelääkäri"

Vastaavia kokemuksia otetaan vastaan. heikki.kunttu@gmail.com

Heikki Kunttu

Eihän keskustelu taas kerran voi mielipiteeseeni loppua? Jatkakaa hyvät ihmiset keskustelua, emme me Armaksen kanssa yksin olla?

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset